Ons verhaal

Een kleinschalig initiatief in de Gentse volkswijk Brugse Poort groeide vanaf de jaren 1970 uit tot een ambitieus project op verschillende locaties.

Vanaf het begin gingen sociale dienstverlening en het hergebruik van goederen hand in hand.

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bijna 50 jaar geleden startte in de Gentse wijk Brugse Poort een kleinschalig project. De missie: een antwoord bieden op de vele hulpvragen van buurtbewoners in een kwetsbare situatie.

Deze werking groeide in een mum van tijd uit tot een volwaardige ‘Sociale Dienst Brugse Poort’. Tot op vandaag biedt deze dienst eerstelijnsonthaal, begeleiding en materiële hulp.

Een aantal enthousiaste vrijwilligers zamelden, met de steun van een actieve parochiale werking, herbruikbare meubels en kleding in. Eerst bezorgden ze die gratis tijdens hun huis-aan-huisbezoeken, maar al snel organiseerden ze een paar keer per jaar een grote tweedehandsmarkt. Zo konden mensen zelf kiezen wat ze willen en bleven ze in hun waardigheid. Bovendien kon met de opbrengst van de verkoop de Sociale Dienst blijven draaien en groeien.

De rommelmarkten hadden steeds meer succes, en uiteindelijk richtten we in 1998 de Kringloopwinkel Brugse Poort op, met een officiële erkenning van OVAM als kringloopcentrum.

In 2006 breidde de winkel uit met een nieuwbouwproject. We werkten mee aan de inrichting van het Pierkespark en legden vele steentjes voor de mozaïekpaadjes (2011). Samen met de partners in de buurt trachten we onze sociale, ecologische en economische doelstellingen te verwezenlijken.

Eind 2013 openden we een tweede winkel in Destelbergen, naast de Oxfam Wereldwinkel (Dendermondsesteenweg 531a). Midden 2016 namen we een centraal magazijn in de Sloepstraat in gebruik als opslagruimte en extra inzamelpunt. Hier testen we elektro en herstellen we fietsen en meubels.

In 2017 kwamen we naar buiten met één naam voor de hele organisatie: Open Plaats.

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!