Werkstraf bestaat 20 jaar

Gepost op vrijdag 9 september 2022

Sociaal
 
 
 
 
 
 
 
 

De wetgeving voor werkstraffen bestaat precies 20 jaar. Daarom organiseert het Justitiehuis Gent een bezoek aan verschillende organisaties, om te kijken hoe dat in de praktijk functioneert. Bij Open Plaats werken we al 8 jaar met 'werkstraffers'.

Positieve kans

Soms kan je door een geldboete in de schulden raken, en door een gevangenisstraf kan je je job verliezen. Zo kan je nog dieper in de problemen komen. Een werkstraf is een alternatief en een kans. Je kan deel blijven uitmaken van de maatschappij en iets goeds bijdragen.

Wie werkt, kan zijn job behouden (bij Open Plaats kan je je werkstraf ook op zaterdag uitvoeren). Voor wie niet werkt, brengt een werkstraf structuur in het leven

Nieuwe wending

Een werkstraf moeten doen lijkt vervelend, maar vaak geeft het een positieve wending aan het leven. Je doet iets zinvols en leert nieuwe dingen. Je krijgt waardering en daardoor ook meer zelfvertrouwen. Een werkstraf zet soms allerlei andere veranderingen in gang.

Dat lukt niet altijd direct. Een minderheid slaagt er niet in om al hun uren uit te voeren. Anderen willen na hun strafuren juist langer bij Open Plaats blijven werken, als vrijwilliger of in een traject van sociale tewerkstelling.

Begeleiding en samenwerking

Open Plaats heeft twee werkbegeleiders die specifiek mensen met een werkstraf begeleiden. Zij doen er alles aan om mensen te motiveren en kansen te geven. Ze staan in nauw contact met de assistenten van het Justitiehuis Gent.

Bij elkaar op bezoek

Op vrijdag 9 september 2022 organiseerde Justitiehuis Gent een netwerkevent voor organisaties waar je een werkstraf kan doen. Een 50-tal assistenten, werkbegeleiders en andere medewerkers gingen bij elkaar bezoek. Ook Open Plaats kreeg een 50-tal mensen op bezoek.

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!