Sorteer je mee in de nieuwe geefpunten?

Gepost op maandag 21 december 2020

Aandacht
 
 
 
 
 
 
 
 

Geef jij herbruikbare spullen aan De Kringwinkel? Bij Open Plaats is dat tegenwoordig een heel nieuwe ervaring. De drie geefpunten zijn stijlvolle balies geworden, met handige sorteermeubels. Je kan alles meteen bij de juiste categorie leggen. Zo werk je mee aan nog meer hergebruik.

Hoe (voor)sorteren?

In de Sloepstraat, Brugse Poort en Destelbergen kan je je spullen nu apart aanbieden. Een medewerker helpt je bij de sortering. Dat verloopt extra vlot als je thuis al even voorsorteert. Dit zijn de categorieën:

Klein gerief

  • HUISRAAD: keukenservies, potten, pannen,...
  • GLAZEN
  • DECORATIE en brocante: kaders, bloempotten, vazen,...
  • BOEKEN, kantoormateriaal en multimedia (cd's, platen, dvd's)
  • SPEELGOED 
  • ELEKTRO & DOE-HET-ZELF: gereedschap, bouwmateriaal, sanitair, koelkasten, tv's, lampen,... 

Textiel

Kleding, schoenen, handtassen en woningtextiel aanvaarden we altijd, indien ze proper en droog zijn. Dus zelfs textiel dat erg kapot of versleten is, mag je binnenbrengen. Dit dient als nieuwe grondstof en wordt gerecycleerd. Bied je het wel even apart aan?

  • TEXTIEL goede staat
  • TEXTIEL kapot of versleten

Groot gerief

Meubelen, fietsen en andere grote spullen hoef je niet voor te sorteren. 

Wat is herbruikbaar?

Kan iemand anders het nog gebruiken? Is het proper, veilig, volledig en in goede staat? Dan is het meer dan welkom! Wel zijn er een aantal dingen die we niet mogen aanvaarden omwille van veiligheid en wetgeving.

Drie soorten producten mogen wél versleten of kapot zijn: elektrische toestellen, fietsen en textiel. Die kunnen we (laten) herstellen of als grondstof laten recycleren. Niet herbruikbaar textiel sorteer je best apart, en kan je ook apart afgeven. Zolang het niet besmeurd of beschimmeld is, natuurlijk!

Welke geefpunten?

De Kringwinkel Open Plaats heeft drie geefpunten:

Je kan ook een gratis afhaling boeken via 09 227 25 64 of dekringwinkel@openplaats.be

Achter de schermen van De Kringwinkel

"Spullen", dat zijn een heleboel verschillende soorten materiaal. Ze worden verwerkt in een lange en complexe goederenstroom. De sortering gebeurt in meerdere rondes. Welke categorie? Welke subcategorie? Is het nog bruikbaar of niet? We kijken alles heel goed na en testen of het werkt en volledig is.

Sommige zaken worden gewassen (huisraad), hersteld (fietsen, elektro, kleding) en gebundeld of verpakt (kleine onderdelen). Ook het prijzen is geen sinecure met zoveel verscheidenheid, en vereist best wat opleiding. Uiteindelijk komen jouw spullen terecht in onze twee Kringwinkels, waar ze voor een zacht prijsje een nieuwe kans krijgen.

Dit alles gebeurt door vrijwilligers en door medewerkers in sociale tewerkstelling of met een werkstraf. Zij worden opgeleid door werkbegeleiders. Door hun ervaring bij Open Plaats verbeteren ze hun kansen op de arbeidsmarkt en/of steunen ze een positief project.

Meer hergebruik

Als jij samen met ons al meteen een eerste sortering doet bij het afgeven, kunnen wij de goederen beter en efficiënter verwerken. Daardoor kunnen we uiteindelijk méér goederen verwerken en onze Kringwinkels sneller en beter aanvullen. Het gevolg: meer spullen krijgen een tweede kans bij een nieuwe eigenaar. Da's goed voor de planeet, je portemonnee én je hebt ook meer keuze.

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!