Plan Plant - aardig groen

Gepost op zaterdag 30 april 2022

Actie

Bereikbaarheid Kringwinkel Brugse Poort & Open Plaats

Wegens langdurige en grootschalige werken aan de Phoenixstraat/Bevrijdingslaan/Seghersplein in de Brugse Poort rijden de bussen (lijn 10, 12a en 12b) vanaf maandag 19 februari niet meer tot aan halte Weversstraat en halte Seghersplein. Afstappen kan aan halte Gent Brugsepoort, halte Gent Nieuwewandeling of halte Peerstraat. Van daaraf is het ongeveer 10' lopen tot aan Kringwinkel Open Plaats Brugse Poort of Open Plaats Sint-Jan-Baptiststraat.

Check steeds je traject via de app van De Lijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Vanaf vrijdag 6 mei 2022 kan je in de Kringwinkels van Open Plaats ook tweedehands planten en circulaire plantenaccessoires op de kop tikken. Onder de noemer ‘Plan Plant – aardig groen’ krijgen planten, restmaterialen én medewerkers nieuwe groeikansen. Een duurzaam en sociaal project dus, en ook nog een leuk geschenk voor moederdag.

Wie planten op overschot heeft, kan hiermee sinds enkele weken terecht in de geefpunten van Open Plaats. In het Pierkespark in de Brugse Poort kon je de verzameling zien groeien door de ramen van het magazijn, want hier worden ze verzorgd door enthousiaste medewerkers.

“We verpotten de planten, nemen stekjes, geven water en voeding. En we zorgen voor de juiste hoeveelheid licht en warmte,” zegt werkbegeleider Melissa. “De medewerkers vinden het leuk om te doen en zo doen ze nieuwe ervaring op.

Intussen vroegen klanten ongeduldig wanneer ze ook plantjes kunnen kopen. Dat kan dus vanaf vandaag in de twee Kringwinkels van Open Plaats: Gent - Brugse Poort en Destelbergen.

Design hangers en tafeltjes

Nieuw zijn ook de circulaire plantenhangers en -staanders. Die zijn gemaakt door medewerkers van De Kringwinkel en volledig geüpcycled uit restmateriaal. Er zijn geen nieuwe grondstoffen voor nodig.

In de plantenhangers zit vooral textiel verwerkt van T-shirts die niet meer geschikt zijn om te dragen. Het sociaal ontwerpbureau Volmaakt creëerde de designs.

“Ik werk hier ook mee bij de sortering van kleding,” zegt Barbara, die de hangers maakt. “We zijn erg grondig bij de selectie, zodat we een heel goede kwaliteit kunnen aanbieden in de winkel. Het is leuk om nu zelf iets te maken van kleding die niet herbruikbaar is.”

De plantentafeltjes zijn gemaakt uit hout van kapotte kasten, snijplanken, lattenbodems,…

Elk ontwerp is uniek, we kijken wat zich aandient en werken alles tot in de puntjes af,” zegt Korneel, werkbegeleider in het meubelatelier.

Kringloop 2.0

Met PlanPlant wil Open Plaats de circulaire economie nog een niveautje hoger tillen. Lore Nachtergaele, coördinator hergebruik, legt uit:

“Niet enkel spullen, maar ook levende planten kunnen in circulatie blijven. Zo sparen we met z’n allen veel grondstoffen, water en energie. Zelfs wat niet herbruikt kan worden, kan als grondstof dienen, en dan is upcycling nog beter dan recyclage.”

Groeikansen voor mensen

Voor een Kringwinkel telt ook altijd de sociale dimensie. Directeur Tine Van Rumst licht toe :

“PlanPlant geeft extra groeikansen aan medewerkers in sociale tewerkstelling. Terwijl ze planten verzorgen of zelf iets creatiefs maken, werken ze tegelijk aan hun eigen groei en hun arbeidskansen voor de toekomst. We zijn heel blij dat we voor dit project de steun kregen van het ING Fonds voor een meer Circulaire Economie.”

Planten en accessoires vind je in beide Kringwinkels van Open Plaats

  • De Kringwinkel Open Plaats – Gent-Brugse Poort: Haspelstraat 49, Gent
  • De Kringwinkel Open Plaats – Destelbergen: Denderondestw 525, Destelbergen

Platen die jij te veel hebt kan je daar ook afgeven in de geefpunten, én in magazijn van Open Plaats:

  • Sloepstraat 19, Gent/Wondelgem (zijstraat Kapiteinstraat)

Opgelet: breng je planten dus niet naar een andere Kringwinkel (bijv. van Ateljee). Daar worden ze niet aanvaard.

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!