Open Plaats viert 60-jarig bestaan in de Brugse Poort met de inhuldiging van twee kunstwerken

Gepost op woensdag 15 november 2023

Aandacht

Bereikbaarheid Kringwinkel Brugse Poort & Open Plaats

Wegens langdurige en grootschalige werken aan de Phoenixstraat/Bevrijdingslaan/Seghersplein in de Brugse Poort rijden de bussen (lijn 10, 12a en 12b) vanaf maandag 19 februari niet meer tot aan halte Weversstraat en halte Seghersplein. Afstappen kan aan halte Gent Brugsepoort, halte Gent Nieuwewandeling of halte Peerstraat. Van daaraf is het ongeveer 10' lopen tot aan Kringwinkel Open Plaats Brugse Poort of Open Plaats Sint-Jan-Baptiststraat.

Check steeds je traject via de app van De Lijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 

OPEN PLAATS VIERT 60-JARIG BESTAAN IN DE BRUGSE POORT MET DE INHULDIGING VAN TWEE KUNSTWERKEN

Bezoekers van de noodhulpwerking krijgen creatieve stem

Gent, 17 november - Open Plaats vzw bouwt als Kringwinkel mee aan een circulaire economie en biedt als sociale onderneming werk op maat aan een diverse groep medewerkers. Maar in de Brugse Poort biedt de organisatie al 60 jaar lang materiële noodhulp en sociale ondersteuning aan kwetsbare buurtbewoners. Dit armoedeluik van de werking is voor veel mensen echter nog te weinig gekend. Naar aanleiding van haar 60-jarig bestaan koos Open Plaats ervoor om dit – letterlijk en figuurlijk – in de verf zetten door juist de mensen die een beroep doen op hun (materiële) noodhulp een creatieve stem te geven. Dit resulteerde in twee kunstwerken die vandaag werden ingehuldigd.

De afgelopen weken werd aan de bezoekers gevraagd hoe het is om een beroep te moeten doen op voedselsteun. Wat betekent het om afhankelijk te zijn van wat je krijgt om te overleven? Hoe ervaren bezoekers onze werking? Wat betekent Open Plaats voor hen? Alle ideeën werden samengebracht en omgezet in een kunstwerk. Wie dat wilde kon deelnemen aan de uitwerking ervan. Het resultaat is te zien op twee grote muurschilderingen die vanaf vandaag de buitengevel zullen prijken. Op die manier wilde Open Plaats hun noodhulpwerking en de impact van armoede zichtbaar maken.

Materiële noodhulp in de Brugse Poort

De armoede in de Brugse Poort is de laatste 60 jaar immers enkel maar toegenomen. Het 60-jarig bestaan is daarom niet meteen een reden tot gejuich, maar een goede gelegenheid om de mensen zelf een creatieve stem te geven en een moment voor de organisatie om naar buiten te komen met haar verhaal. “We maken ons geen illusies”, duidt Tine Van Rumst, directeur van Open Plaats. “Kwetsbare mensen zullen er altijd zijn. Anno 2023 kunnen we met klem zeggen dat er veel te veel mensen een beroep moeten doen op noodhulp. Noodhulp moet noodhulp blijven en mag structurele maatregelen niet in de weg staan. Het moet uitzonderlijk zijn en niet de regel, maar het kan wel mee een hefboom vormen uit armoede omdat we inzetten op ontmoeting en verbinding met verschillende organisaties.”

Feestelijke inhuldiging kunstwerken

Deze ochtend werden de kunstwerken feestelijk ingehuldigd in besloten kring in de ontmoetingsruimte van Open Plaats in de Sint-Jan-Baptiststraat 1A. In aanwezigheid van partners, samenwerkende organisaties, bezoekers en medewerkers van Open Plaats en schepen Astrid De Bruycker werd gereflecteerd over vroeger en nu, en over de rol van materiële noodhulp in het breder armoedebeleid. Ook het proces van de kunstwerken werd toegelicht. Op de muurschilderingen worden twee harten afgebeeld, één in het blauw en één in het rood, in een subtiel doolhof dat symbool staat voor de moeilijke, benauwende situatie waarin mensen in armoede zich bevinden. Daar waar armoede een bron van stress en angst is, geeft de warme gastvrijheid van Open Plaats mensen opnieuw zuurstof, waardoor hun hart weer rood kan kleuren.

Wie nieuwsgierig is geworden kan de kunstwerken vanaf nu zelf bewonderen aan de gevel van Open Plaats in de Sint-Jan-Baptistraat 1A.

Open Plaats viert 60-jarig bestaan in de Brugse Poort met de inhuldiging van twee kunstwerken

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!