Met het juiste boek kan je iemand gelukkig maken

Gepost op dinsdag 27 februari 2018

Portret
 
 
 
 
 
 
 
 

Wat is er leuker dan lezen? Voor Mieke is het mensen blij maken, met een boek waarvan je misschien niet eens wist dat je het zocht. Zelfs voor wie niet graag leest, vindt ze het juiste boek.

Mieke van de boeken

Je zou denken dat het haar echte achternaam is, want in De Kringwinkel Open Plaats kent iedereen haar als ‘Mieke van de Boeken’. Mieke is ook een echte boekenfreak. “Mijn huis er staat vol mee, mijn man en ik kunnen allebei geen boeken wegdoen.” Oei, hoeveel boeken heeft ze dan wel? Misschien wel zo veel als er hier staan, in de boekenafdeling van de kringloopwinkel? “Nee, zo veel nu ook weer niet. Maar het gaat wel in die richting…”

Wat maakt boeken toch zo onweerstaanbaar?

“Met een goed boek zit je helemaal in een andere wereld. Je kan er echt induiken en je volledig inleven in de personages.""Soms zijn er dingen herkenbaar, dat is fijn, en soms leer je nieuwe dingen kennen, dat is ook fijn. Ik vind het fantastisch om altijd te blijven bijleren. Ik kan ook genieten van mooi taalgebruik.”

Heb je dat al lang, die liefde voor boeken?

“Vanaf mijn 6 jaar was ik al een fervente bezoekster van de bibliotheek. Op mijn 14 jaar begon ik mee te helpen. Later volgde ik een opleiding en behaalde ik de ‘akte’ om officieel in bibliotheken te kunnen werken. Toch wou ik liever leerkracht worden. Ik wilde mijn liefde voor literatuur doorgeven. En ja, naast het lesgeven was er ook de schoolbibliotheek. Dat was jarenlang mijn verantwoordelijkheid, tot mijn pensioen. En nu werk ik hier.”

Wat doe je hier precies in De Kringwinkel Open Plaats?

“Ik werk als vrijwilliger op dinsdag- en donderdagvoormiddag, in de boekenafdeling. Ik vul nieuwe boeken aan en orden ze per categorie. Sommige zet ik in de kijker, die zijn dan ook rap weg. Andere boeken raken niet direct verkocht. Hiervan maak ik een selectie voor de koopjeshoek, dan gaat er 50% van de prijs af.”

Kunnen klanten jou ook om advies vragen?

“Zeker. Mensen helpen in hun boekenzoektocht, dat doe ik supergraag! Het doet mij echt plezier als ik iemand aan het juiste boek kan helpen.

Onlangs was hier een vrouw wiens zoontje niet graag leest. Ik raadde haar de Pol-reeks aan, met grote prenten en een beetje tekst. Het was een succes, kwam ze achteraf zeggen.

Van sommige mensen die vaak terugkomen, weet ik waar ze van houden. Zo is er iemand met een voorkeur voor pop-up prentenboeken. Of een man die alles over W.O.II wil hebben. Als ik hen zie, toon ik wat er nieuw is binnengkomen.”

Het grappigste boek ooit

Terwijl ik met Mieke in gesprek ben, raadt ze al snel waarmee ze mij een plezier kan doen. We hebben het even over Duitsland en hup, ze tovert een reisgids tevoorschijn van mijn lievelingsmerk. “Lees je ook in het Duits?” en hup, uit de koopjeshoek haalt ze een boekje dat mijn nostalgisch hart harder doet kloppen. Het grappigste boek ooit, dat ik dit nog eens tegenkom! Aan halve prijs!

“Het is altijd mooi om te zien hoe blij iemand kan worden door het vinden van een boek. Bijvoorbeeld als hij er al lang naar op zoek is en als het niet meer in de handel te krijgen is.”

Kan jij raden welk boek iemand nodig heeft op dat moment in zijn leven?

“Zoals de boekenapotheker aan de Seine bedoel je? (lacht) Ja, dat zou ik wel willen. Dat probeer ik wel. Met het juiste boek kan je mensen heel gelukkig maken.”

Meer weten?

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!