Langverwacht!

Gepost op maandag 10 februari 2014

Bereikbaarheid Kringwinkel Brugse Poort & Open Plaats

Wegens langdurige en grootschalige werken aan de Phoenixstraat/Bevrijdingslaan/Seghersplein in de Brugse Poort rijden de bussen (lijn 10, 12a en 12b) vanaf maandag 19 februari niet meer tot aan halte Weversstraat en halte Seghersplein. Afstappen kan aan halte Gent Brugsepoort, halte Gent Nieuwewandeling of halte Peerstraat. Van daaraf is het ongeveer 10' lopen tot aan Kringwinkel Open Plaats Brugse Poort of Open Plaats Sint-Jan-Baptiststraat.

Check steeds je traject via de app van De Lijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Hier zijn eindelijk een aantal van de recepten die we maakten in 'Samen koken'.

Makkelijk, goedkoop, gezond en smakelijk:

  • COUSCOUS met kruiden
  • SOJAREEPJES in tomatensaus
  • YOGITHEE uit India
  • UPMA van tarwegriesmeel
  • WITTE VIS in papillot
  • GEBAKKEN BANAAN met ijs en vruchtencoulis
  • COURGETTESOEP
  • POMPOENSOEP
  • WORTELSLA
  • HUMUS van Kikkererwten
  • MACARONI met champignons
  • WINTERSALADE met augurken

recept voor: COUSCOUS met kruiden
(Ingrediënten voor 10 personen)
_______________________________
 700g couscous
 10 kleine ajuinen
 5 kleine paprika’s
 5 teentjes look
 5 eetlepels olijfolie
 komijnzaad/laurier/tijm naar smaak
 water, 1,5 keer het volume van de couscous

Bereidingswijze
_______________________________________
Maak de groenten schoon en snij in stukjes.
Pers de look.
Fruit de ui in olie, voeg er de andere kruiden, de geperste look en de stukjes paprika bij.
Voeg er water bij en breng het geheel aan de kook
Voeg de couscous toe, meng goed en laat het geheel zwellen onder het deksel op een lage vuur.

Tips
____________
Serveer de couscous samen met lekkere sojareepjes in tomatensaus of gestoofde groenten.

 

recept voor: SOJAREEPJES in tomatensaus
(Ingrediënten voor 10 personen)
_______________________________
 750g Sojareepjes (of een andere vleesvervanger)
 10 kleine uien
 1kg tomaat in blokjes uit blik
 10 gedroogde pruimen + warm water om de pruim te weken
 kruiden naar keuze: peper, zout, peterselie
 5 eetlepels olijf-, zonnebloem– of maïsolie

Bereidingswijze
_______________________________________
Week de pruimen een kwartier in warm water.
Snij de ajuin en snipper de peterselie.
Pureer pruimen met de tomaten uit blik.
Fruit de ajuin in weinig olie tot ze glazig is.
Voeg peper en zout toe en stoof nog even verder.
Voeg vervolgens de gepureerde pruimen en tomaten erbij en laat het geheel koken.
Meng de sojareepjes onder de saus en warm het geheel op.
Dien op met couscous of rijst, garneer eventueel met peterselie.

Tips
____________
Dien warm op met couscous of bruine rijst.
We gebruiken pruim in dit recept om de zure smaak van ingeblikte tomaat te neutraliseren. Daarnaast zijn pruimen gezond, ze bevatten namelijk veel voedingsvezels, kalium, magnesium en belangrijke spoorelementen, zink en koper.

 

recept voor: YOGITHEE uit India
(Ingrediënten voor 10 personen)
_______________________________
 2 l water
 4cm gember
 4 kruidnagels (eventueel 2 kruidnagels geplet)
 1 kaneelstokje of 1/2 theelepel kaneelpoeder
 8 peperbollen (eventueel 4 peperbollen geplet)
 4 lange blaadjes citroengras of 2 eetlepels gedroogd citroengras
 eventueel 2 theelepel honing

Bereidingswijze
_______________________________________
Kook het water samen met alle ingrediënten, behalve de honing.
Laat de thee 5 minuten koken afgesloten met een deksel, zodat de kruiden voldoende afsmaken.
Laat de thee vervolgens 5 minuten rusten onder een deksel.
De thee is lekker met of zonder honing.

Tips
____________
Gooi de (stukken) kruiden die overblijven niet weg, ze bevatten nog veel etherische oliën. Gebruik ze in je volgende liter thee, bij soepen of andere gerechten.
Kun je de smaak van echte thee niet missen? Voeg gerust een zakje zwarte thee toe eens de kruiden 5 minuten hebben gekookt.
De meeste kruiden kan je in een gewone supermarkt of Turkse winkel vinden. Citroengras, lijkt een beetje op pijpajuin maar dan veel steviger. Citroengras verkoopt men in sommige supermarkten of groentewinkels of kan je vinden in Aziatische voedingswinkels.
Kruiden kan je makkelijk pletten in een vijzel of in stevige mok met het handvat van bijvoorbeeld een stamper.

 

recept voor: UPMA van tarwegriesmeel
(Ingrediënten voor 1 persoon)

_______________________________

 1 tas (+/- 120g) tarwe griesmeel
 1 kleine ui
 1 wortel
 ½ tas jonge diepvries erwtjes
 +/- 1cm gember
 1/2 blokje groentebouillon
 3 tassen water
 1 eetlepel zonnebloempitolie
 6 cashewnoten
 eventueel verse koriander

Bereidingswijze
_______________________________________
Rooster de tarwegriesmeel tot ze lekker begint te geuren en zet opzij om af te koelen.
Schil en snij de ajuin en wortelen en hou de jonge erwtjes klaar.
Rasp de gember en snij de koriander.
Verwarm 1 eetlepel olie in de pan, bak de cashewnoten bruin en fruit de ajuin erop.
Voeg de gember, wortelen, erwtjes en 1/2 bouillon blokje toe en laat het geheel koken in ruim 3 tassen water.
Zet het vuur zachter wanneer de groenten beetgaar zijn.
Meng de geroosterde tarwegriesmeel lepel per lepel met de groentebouillon terwijl je blijft roeren (om geen klontertjes te krijgen).
Dek het geheel af en laat de tarwe op een laag vuur 15 minuten zwellen.

Tips
____________
Je kan de upma garneren met koriander.

 

recept voor: WITTE VIS in papillot
(Ingrediënten voor 2 personen)
_______________________________
 300g witte vis
 1 ronde schijf van knolselder (1 cm dik)
 ¼ rode paprika
 1 ajuin
 60g courgettes
 6 kerstomaten
 tijm, peper, zout en citroensap
 bakpapier
Voor de saus:
 2 eetlepels kruidenkaas,
 1 koffielepel mosterd
 4 eetlepels water

Bereidingswijze
_______________________________________
Schil de knolselder en snij in schijven. Stoom of kook één schijf 10 minuten en dep af met keukenpapier.
Verdeel de visfilet in twee.
Verwijder de zaadlijsten van paprika en snij in dunne repen. Schil en snij de ajuin en courgette fijn. Halveer de kerstomaten.
Leg 4 vellen vierkant bakpapier klaar.
Neem 2 vellen bakpapier en leg op elk bakpapier eerst een halve schijf knolselder en dan de visfilet. Sprenkel nog wat citroensap, peper en zout over de vis.
Leg de gesneden groenten op de vis, strooi tijm, peper en zout over de groenten en schep de kaassaus erover.
Vervolgens leg je de andere vellen bakpapier over het stapeltje. Vouw vervolgens de zijkanten samen zodat er geen stoomkan ontsnappen.
Plaats de pakjes op ovenschaal en bak 15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Tips
____________
Je kunt de vis ook op voorhand marineren in mengeling van citroensap, zout en peper.
Je kan in plaats van bakpapier ook aluminiumfolie gebruiken, dit is minder goed voor het milieu. Het belangrijkste is dat de papillot mooi afgesloten is en er geen damp kan ontsnappen.

 

recept voor: GEBAKKEN BANAAN met ijs en vruchtencoulis
(Ingrediënten voor 2 personen)
_______________________________
 2 bananen
 1 koffielepel bakboter of olie
 1 koffielepel bruine suiker
 200g ingeblikt fruit
 sap van ½ citroen
 een halve cm gember, geraspt
 2 bollen vanille ijs
 kaneelpoeder

Bereidingswijze
_______________________________________
Maak eerst de vruchtencoulis klaar door fruit, citroensap en de geraspte gember te mixen. Zet de coulis opzij.
Pel de bananen, halveer ze in de lengte en bak met bakboter of olie en weinig bruine suiker.
Leg de halve banaan op een bord met een bol vanille-ijs en versier met vruchtencoulis en kaneel poeder.


Tips
____________
Een coulis is een dikke saus gemaakt van vruchten. Je kan ook vers fruit gebruiken voor de coulis. Heb je liever een coulis zonder brokjes, haal die dan eerst door een zeef.

 

recept voor: COURGETTESOEP
(Ingrediënten voor 1 persoon)
_______________________________
 1/4 prei
 250g courgettes
 200ml groentebouillon (of 250ml water met ¼ vetarm bouillonblokje)
 1 theelepel olie
 peper en zout
 30 ml halfvolle melk

Bereidingswijze
_______________________________________
Snij de prei en de courgettes in stukjes.
Stoof de prei in olie en voeg de courgettes toe.
Giet de bouillon over de groenten, breng de soep aan de kook en laat ze 10 minuten goed doorkoken.
Mix de soep en voeg peper, zout en melk toe naar smaak.

Tips
____________
Deze groene soep is een goede basis om andere soepen te maken. Je kan:
 50g kervel toevoegen (kervel moet niet meekoken) of
 100g spinazie toevoegen en 2 min laten meekoken of
 125g broccoli toevoegen en 5 min laten meekoken of
 100g (diepvries)erwten toevoegen en 10 min laten meekoken.
Mix de soep en voeg eventueel nog wat water toe.
Van oud brood kan je toastjes maken voor bij de soep.

 

recept voor: POMPOENSOEP
(Ingrediënten voor 1 persoon)
_______________________________
 150g oranje vaste pompoen
 1 kleine wortel
 1/2 ui
 1/6 stuk rode paprika
 150ml groentebouillon (of 150ml water met ¼ vetarm bouillonblokje)
 1 theelepel olie
 peper
 gemberpoeder of verse gember

Bereidingswijze
_______________________________________
Schil de pompoen, verwijder de zaadjes en snij in blokjes.
Snij de ui, de paprika en de wortel in stukjes.
Stoof de ui in olie tot hij glazig is. Voeg de wortelen, paprika en de pompoen toe en laat verder enkele minuten stoven.
Giet de bouillon over de groenten, breng de soep aan de kook en laat ze 20-30 minuten op een laag vuur sudderen tot de pompoen en de wortel gaar zijn.
Mix de soep met een staafmixer.
Kruid de soep met peper en gemberpoeder of verse gember.

Tips
____________
Van oud brood kan je toastjes maken voor bij de soep.
Wil je graag een pittige oosterse pompoensoep, voeg dat wat chili en kokosmelk toe. Werk af met verse koriander.
Heb je liever een frisse pompoensoep, voeg een beetje light verse geitenkaas toe.
Voor een verwarmende pompoensoep, voeg dan look, ras el hanout (Marokkaanse kruidenmengeling) en gember toe.

recept voor: WORTELSLA
(Ingrediënten voor 1 persoon)
_______________________________
 1 wortel (+/- 120g)
 1 kleine ui/sjalot (+/- 40g)
 3 à 4 takjes peterselie
 1 kl olijfolie
 1 kl wijnazijn
 2 el magere plattekaas
 1/2 kl mosterd
 peper en zout

Bereidingswijze
_______________________________________
Schil en rasp de wortel. Snij de ajuin en de peterselie fijn.
Voeg aan deze mengeling olie, wijnazijn, plattekaas, mosterd, peper en zout toe en meng luchtig.
Serveer deze wortelsla op belegde broodjes

Tips
____________
Dit basisrecept kan je ook toepassen op rodebiet met selder of rammenas/radijs met verse tijm.

 

recept voor:  HUMUS VAN KIKKERERWTEN
(Ingrediënten voor 2 personen)
_______________________________
 1 blik kikkererwten (+/- 275 g)
 1 teentje knoflook geperst
 2 el citroensap
 1 el versgemalen sesamzaad
 2 el olijfolie
 paprikapoeder, peper en zout

Bereidingswijze
_______________________________________
Plaats de uitgelekte kikkererwten in een blender en voeg er een teentje knoflook, citroensap, olijfolie, peper en zout toe en mix alles tot een smeuïge crème.

Tips
____________
Humus kan met vele variaties gemaakt worden. Zo kan je in plaats van kikkererwten ook rode paprika en komijnzaad gebruiken of pijnboompitten en tuinkers.

 

recept voor: MACARONI met champignons

(Ingrediënten voor 10 personen)
_______________________________
 800g (volkoren) macaroni
 10 kleine ajuinen
 1,25kg champignons
 800g vegetarisch gehakt
 5 dl light (soja)room
 5 dl melk
 20 eetlepels bloem
 150g geraspte kaas
 tijm naar smaak
 5 eetlepels olijfolie

Bereidingswijze
______________________________________
Kook de macaroni in water gaar.
Maak de uien en de champignons schoon, snij de uien klein en snij de champignons in 4.
Fruit de ui glazig in olie, voeg vervolgens het vegetarische gehakt toe en bak even mee.
Voeg de champignons toe stoof enkele minuten mee op klein vuur.
Meng in een aparte kom de room en melk en voeg er de bloem aan toe.
Voeg vervolgens dit mengsel al roerend toe bij het champignons en gehakt.
Laat de saus enkele minuten koken.
Breng de saus op smaak met wat tijm.
Giet de saus over de macaroni.
Garneer met wat geraspte kaas.

Tips
____________
Dit recept is lekker met een frisse salade.
Vegetarisch gehakt vind je in de meeste supermarkten.

recept voor: WINTERSALADE met augurken
(Ingrediënten voor 10 personen)

_______________________________
 10 stengels bleekselderij
 20 augurken
 500g kerstomaatjes
 2 à 3 bosjes radijzen
 500g wortel
 10 eetlepels citroensap
 5 eetlepels olie
 5 koffielepels mosterd

Bereidingswijze
______________________________________
Was de selderstengels, tomaatjes, radijzen, wortel.
Snij de selder in kleine blokjes, snij de augurken in plakjes, halveer de tomaatjes en snij de radijzen in vieren, rasp de wortel. Meng alle groenten.
Maak de dressing door olie en mosterd, peper en een beetje zout te mengen. Voeg citroensap toe naar smaak.
Giet de dressing over de groenten.

Tips
____________
Eet je deze salade als maaltijdsalade dan kan je nog gekookte aardappelen en partjes ei onder de salade mengen. Je kan de maaltijdsalade serveren op een bedje van spinazie.

 

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!