Ik wil de wereld mooier maken

Gepost op dinsdag 6 maart 2018

Portret
 
 
 
 
 
 
 
 

De Kringwinkel in Destelbergen draait bijna volledig op vrijwilligers. Wat motiveert hen, waarin vinden ze plezier en hoe maken zij mee het verschil? We vroegen het aan drie van onze stuk voor stuk enthousiaste mensen.

Je voelt dat er iets zit aan te komen als je dezer dagen in De Kringwinkel in Destelbergen vertoeft. De Retrodag is niet meer veraf, en dan pakt Open Plaats uit met schatten op zolder. Misschien zijn die speciallekes wel een reden om vrijwilliger te worden?

Danny, heb jij hier al veel schatten tegengekomen?  

Danny: “Absoluut! Ik kijk uit naar de Retrodag zaterdag, maar eigenlijk kan je hier het hele jaar door schatten rapen. Net hadden we bijvoorbeeld 2 Loyd Loom zetels in prachtige staat. Die kan je met alles combineren, klassiek of modern. Voor 20 euro waren ze rap weg. Er komen ook voortdurend mooie dingen binnen, hé. Ik vind het fantastisch dat ik kan meehelpen om die spullen een tweede leven te geven. Al van jongs af heb ik daar een voorliefde voor, en wil ik de wereld mooier maken en afval verminderen.”

Reina, wat motiveert jou om hier te werken?

Reina: “Er is hier een toffe sfeer en het is een leuke ploeg. Ik ben net gepensioneerd, dus ik heb veel tijd en hier voel ik me nuttig. Ik geniet ook van het contact met de klanten en de brengers. Ik werk een halve dag per week en ben dan vooral bezig met aanvullen en het aanbod vernieuwen."

"Ik beleef er veel plezier aan om al dat schoon gerief overzichtelijk en aantrekkelijk te schikken voor de klanten. En als bonus kom ik wel eens een mooi stuk tegen voor mezelf.”

Wat is jouw mooiste vondst tot nu toe?

Reina: “Mijn eerste ontdekking weet ik alleszins nog goed. Mijn oog viel op een allerschattigst houten ladenkastje, cilindervormig, met mooi uitgewerkte schuifjes. Geknipt meubeltje voor in ons interieur. Voor de prijs moest ik het niet laten."

"Soms moet je er wel rap bij zijn. Zo zag ik eens tussen de decoratie een mooie marmeren presse-papier, zwart met goudkleurige randjes. Ik heb het langs alle kanten betast en gekeurd, en dan eerst even teruggezet omdat het erg druk was in de winkel. Toen ik op het einde van mijn shift wou terugkeren naar mijn hebbeding… was de vogel gevlogen. Een goede raad: koop terwijl het kriebelt!”

Een andere trouwe vrijwillgster is Ann Van de Velde, ze is elke zaterdagnamiddag minstens een paar uur op post. Ze doet dit naast haar job.

Ann, hoe ben jij bij Open Plaats terecht gekomen?

Ann: "Ik kwam met de vzw in contact via mijn werk bij de milieudienst van Destelbergen. Ik had goesting om vrijwilligerswerk te doen en Open Plaats sprak me aan."

"Ik geloof in onbezoldigd engagement en vond dat ik een stukje verantwoordelijkheid moest nemen.”

Wat trok jou dan zo aan in deze Kringwinkel?

Ann: “Dat het veel meer is dan een Kringwinkel. Open Plaats biedt werk aan diverse mensen, laaggeschoolden, mensen met een gerechtelijk verleden of mensen die om een andere reden minder makkelijk hun plaats vinden op de arbeidsmarkt. Dan is er ook een Sociale Dienst Open Plaats. Daar krijgen mensen die het financieel moeilijk hebben, voedselpakketten en andere materiële hulp, maar ook advies en begeleiding om hun situatie te verbeteren.”

Dus door hier te shoppen, steun je mensen in armoede?

Ann: “Inderdaad, de Sociale Dienst Open Plaats draait grotendeels op middelen van De Kringwinkel hier in Destelbergen en die in de Brugse Poort."

"Er worden dus heel veel mensen beter van, en ook de planeet. Ik ben blij dat ik mensen mee kan stimuleren om goederen te hergebruiken en duurzaam te leven.”

Retrodag: zaterdag 10 maart 2018

  • Bekijk foto's en meer info van schatten op zolder die zaterdag in onze winkels liggen.
  • Ook op onze Facebook-pagina vind je nieuwtjes heet van de naald, filmpjes, blikken achter de schermen,... Volg ons en blijf op de hoogte van speciale stukken in de winkel of last minute promoties.

Ook vrijwilliger worden bij Open Plaats?

Kom naar een infomoment! Wanneer is het volgende infomoment? (scroll naar beneden)

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!