Ik verwachtte mooie spullen, en ontmoette mooie mensen

Gepost op maandag 14 februari 2022

Portret
 
 
 
 
 
 
 
 

Frits is vrijwilliger in het geefpunt van De Kringwinkel Open Plaats in Destelbergen. Naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger vroegen we hem hoe hij dat ervaart.

Hoe kwam je erbij om vrijwilligerswerk te doen?

Frits: “In december 2020 ging ik met brugpensioen. In januari zag ik in De Kringwinkel van Destelbergen een oproep uithangen voor vrijwilligers. Dat leek me wel leuk om te doen.”

Wat doe je precies in De Kringwinkel?

“Toen ik mij opgaf als vrijwilliger was er een plaatsje vrij bij de boekenafdeling. Aangezien ik een grote lezer ben, vond ik dat heel interessant. Later kwam de vraag naar vrijwilligers die konden bijspringen in het geefpunt. Daar doe ik nu ook een werkshift.”

Is dat zwaar, werken in het geefpunt?

“Dat valt goed mee hoor, zelfs als je geen twintig meer bent zoals ik. Ik heb zelfs een collega-vrijwilliger die 70 jaar is. Maar je moet inderdaad wel in goede gezondheid zijn en goesting hebben om fysiek werk te doen.”

Hoe voelt dat, als zoveel goederen door je handen gaan?

“Heel leuk! Je staat aan de bron, hé. Ik zie veel mooie spullen binnenkomen, maar ook oude dingen die me terugbrengen naar mijn jeugd.

Nog fijner vind ik het contact met de mensen: zowel de klanten als de medewerkers. Dat had ik niet verwacht.”

Wat waren dan wel je verwachtingen?

“Ik dacht dat ik vooral bezig zou zijn met spullen, maar De Kringwinkel heeft ook een belangrijke sociale dimensie. Ik leerde bijvoorbeeld Ahmed kennen, die er nu in geslaagd is om een job te vinden bij een grote meubelwinkel. Het gaat niet alleen om spullen. Mensen krijgen hier een nieuwe kans.”

Hoe is het om zij-aan-zij te werken met collega’s in een sociale tewerkstelling?

Voor mij is die diversiteit een enorme verrijking. Onlangs had ik een boeiend gesprek met een Afghaanse vrouw die hier haar Nederlands oefenent. Iedereen heeft een verhaal en het is een mooie ervaring als iemand dat met jou wil delen.

Ik probeer zo goed mogelijk te helpen. Niet per se met opvallende dingen. Gewoon door er te zijn, samen te werken en correct met anderen om te gaan.”

Wat bedoel je met correct omgaan met anderen?

“Er is bijvoorbeeld iemand die vaak te laat komt. Voor hem is dat duidelijk iets waarin hij nu een leerproces aflegt. Wie ben ik dan om kwaad te worden of te oordelen?

Sommige mensen hebben diep gezeten. Iedereen heeft een hele weg afgelegd. Als iemand hier terechtkomt in een sociaal traject, is dat een teken dat hij of zij klaar is om een volgende stap te zetten.”

Krijg je genoeg ondersteuning als vrijwilliger?

“Zeker! We krijgen een opleiding en suggesties voor vormingen, bijvoorbeeld over samenwerken met nieuwkomers. De winkelverantwoordelijke stuurt goed bij en geeft tips. Je kunt altijd bij haar terecht. De vzw van deze Kringwinkel heet “Open Plaats” en dat merk je ook.

In deze Kringwinkel werken veel vrijwilligers en er heerst een warme, positieve sfeer.

Het is een team met veel vrijwilligers: gepensioneerden, maar ook jongeren en mensen die naast hun job een werkshift opnemen. Je voelt hier een positieve ingesteldheid. Het is een warme omgeving om in opgenomen te worden.”

 

Ook zin in vrijwilligerswerk?

Wil je ook de handen uit de mouwen steken? Wil je graag samenwerken met heel diverse mensen? Vrijwilligers zijn welkom in De Kringwinkel Open Plaats in Destelbergen. Vooral op zaterdag in het geefpunt! Je kunt ook solliciteren voor weekdagen en/of om in de winkel zelf te werken.

Interesse? Mail naar vrijwilliger@openplaats.be

Meer info: www.openplaats.be/vrijwilligers

Openingsuren: dinsdag t.e.m. zaterdag 10u – 17u30. Op zondag en maandag gesloten.

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!