Ik blijf mij inzetten voor mensen in armoede

Gepost op woensdag 1 december 2021

Portret

Bereikbaarheid Kringwinkel Brugse Poort & Open Plaats

Wegens langdurige en grootschalige werken aan de Phoenixstraat/Bevrijdingslaan/Seghersplein in de Brugse Poort rijden de bussen (lijn 10, 12a en 12b) vanaf maandag 19 februari niet meer tot aan halte Weversstraat en halte Seghersplein. Afstappen kan aan halte Gent Brugsepoort, halte Gent Nieuwewandeling of halte Peerstraat. Van daaraf is het ongeveer 10' lopen tot aan Kringwinkel Open Plaats Brugse Poort of Open Plaats Sint-Jan-Baptiststraat.

Check steeds je traject via de app van De Lijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Maar liefst 22 jaar was Hedwig Bockstal actief in de sociale dienst van Open Plaats. Vorig jaar ging ze met pensioen.

Maar hoe is het begonnen?

Hedwig: “Dat was in 1997. In het kader van de actie Welzijnszorg bezochten we een aantal armoedeorganisaties in de Brugse Poort. Als laatste kwamen we in de Sociale Dienst Brugse Poort, nu Open Plaats. Op het einde van die dag kregen we de vraag of we zelf iets wilden doen voor mensen in armoede.”

En, wou je dat?

“Ik had wel wat tijd en wou gerust iets praktisch doen. Dus zei Annie tegen mij: ik heb een jobke voor jou in de voeding. Zo is het begonnen, één halve dag per week. Olga en Marie-José hebben mij wegwijs gemaakt. Na 2,5 jaar was er een nieuwe hulpverlener nodig en toen heb ik dat gedaan, ook vrijwillig. In 2002 ben ik dan vast beginnen werken, deeltijds.”

Hoe was de sociale dienst toen?

Veel kleinschaliger dan nu! Minder ruimte, minder vrijwilligers, minder cliënten. Naast de twee hulpverleners werkten we maar met twee personen tegelijk: één iemand in het onthaal en één iemand bij de voeding, waar ook nog een klein winkeltje bij was met gratis kleding. Dat is minder dan nu, maar dat lukte wel. Er kwamen ook maar 25 cliënten per dag, maximaal.”

Dus je hebt het enorm zien groeien in die 22 jaar…

“Zeker! In het eerste jaar dat ik erbij kwam, is de kringloopwinkel ontstaan. Daar ik heb ook nog mee geholpen, met opbouwen en schilderen. In 2006 waren er verbouwingen in de Sociale Dienst en kregen we meer ruimte ter beschikking. Maar vooral heb ik de armoede zien groeien.”

Hoe komt het, denk je, dat de armoede stijgt?

“Volgens mij is de allergrootste reden de stijgende huurprijzen. Weet je, mijn eerste huisje kon ik huren aan een tiende van mijn inkomen. Nu mag je al bijna blij zijn als je huurprijs de helft van je inkomen is, want voor veel mensen is het nóg meer. De overheid heeft dat veel te veel losgelaten. Eigenaars kunnen hun huurprijs bij elke nieuwe huurder zomaar optrekken.”

Waarom wil jij je inzetten voor mensen in armoede?

“Ik vind het belangrijk om mensen wakker te maken. Velen beseffen niet in wat voor luxe ze leven. En dat er mensen zijn die niet dezelfde kansen krijgen. Als kind heb ik zelf nooit armoede gezien. Toen ik in de Brugse Poort kwam wonen, veranderde dat. Ik zag dat er gezinnen waren die andere waarden in het leven hadden. Ik zag dingen waarvan ik dacht: dit kan toch niet. Nu weet ik hoe bevooroordeeld ik was. Het is niet omdat iets anders is dat het niet goed is. Mijn kinderen zaten op een gemengde school en kwamen wel in contact met kinderen in een andere situatie. Ik heb hen altijd aangemoedigd om die net als iedereen te behandelen, ze ook mee te vragen om bij ons te komen spelen.”

Waarom koos jij voor Open Plaats?

“Ik vond dit vanaf het begin een erg mooi project. Hier werd iets gedaan voor mensen in armoede, maar ook samen met hen. Zij hielpen bijvoorbeeld mee met de rommelmarkten. Sommigen werkten in het kader van ‘weerwerk’, wat later artikel 60 geworden is. Sociale tewerkstelling was er toen ook al bij.”

Jij bent een echte doener hé? Had je soms het gevoel dat je niet genoeg kon doen?

“Ik ben niet zo’n beleidsdenker. Ik denk vooral praktisch. Dat is vaak een goede aanvulling, want daardoor zie ik dingen waar anderen niet aan denken. En ja, ik steek graag mijn handen uit de mouwen, maar ik ben ook een doener op andere vlakken. Met veel cliënten heb ik een hele weg afgelegd. Veel mensen waren echt wanhopig als ze hier voor het eerst aankwamen: ‘Ik heb geen eten!’ Ik stelde ze dan eerst gerust: ja, we zullen zeker eten meegeven, maar zijn er nog problemen waar we kunnen bij helpen? Vaak is er een hele papierwinkel waar ze niet alleen door geraken. Als dat niet opgelost raakt, blijven de problemen. Maar als je dat samen kan oplossen, heb je ook echt iets gedaan en een verschil gemaakt in hun leven. Natuurlijk, je kan niet alles doen. Wij kunnen hier niet alle armoede de wereld uit helpen. Het is nodig om dat te aanvaarden, anders kan je ’s avonds niet slapen of dit werk niet blijven doen.”

Vorig jaar ben je met pensioen gegaan. Wat doe je nu?

“Ik doe nu vrijwilligerswerk in drie andere voedselsteunpunten. Het blijft mijn hoop dat deze organisaties kleiner en kleiner mogen worden en dat armoede verdwijnt, maar ik vrees ervoor. Het omgekeerde gebeurt, dus ik blijf doen wat ik kan.”

Zou je ook vrijwilligerswerk willen doen in Open Plaats?

“Ik heb er heel bewust voor gekozen om dat niet te doen. Ik wou afstand nemen om een andere rol te kunnen opnemen. In een organisatie waar ze je nog gekend hebben als personeelslid, is het moeilijk om te beginnen als vrijwilliger.”

Wat zou je nog willen meegeven aan Open Plaats?

“Vroeger hing hier een kadertje met een citaat: ‘Je mag het geknakte riet niet breken en de kwijnende vlaspit niet doven.’ Voor mij is dat nog altijd het belangrijkste uitgangspunt. Het betekent dat elke mens zijn waarde heeft. Wie hij ook is en wat hij ook doet, we moeten altijd proberen om het beste uit mensen naar boven te halen. Zonder te oordelen.”

Dankjewel Hedwig voor dit gesprek en heel veel geluk gewenst in je verdere leven!

Schenk een kopje koffie

In onze eigen buurt leven veel mensen in een kwetsbare situatie. Ze voeren een dagelijkse strijd tegen de armoede. Open Plaats biedt noodhulp voor deze groeiende groep van mensen:

een warme plek met gratis koffie
een pakket met voeding die mensen zelf mee uitkiezen
advies over administratie, rechten, werk,...
aankoopbonnen voor kleren, meubelen, huisraad in De Kringwinkel (gratis of met korting)


Wil je deze noodhulp extra steunen? Jouw gift heeft een heel concrete, positieve impact!

met € 1 geef je iemand een gratis kopje koffie
met € 3 kan iemand een stoel of zes borden uitkiezen
met € 5 schenk je een lamp of een kookpot
met € 10 kan iemand een dikke jas kopen of een lattenbodem
met € 20 geef je een kinderwagen of een kleine kast
met € 30 schenk je een volle boodschappenmand met voeding

Stort een bedrag naar keuze op rekeningnummer BE78 8900 1496 2986 met mededeling GIFT.

Je kan ook een gift schenken aan de kassa van De Kringwinkel in de Brugse Poort of Destelbergen. Alvast heel erg bedankt!

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!