Hoe selecteert De Kringwinkel kleding voor Coco & Co?

Gepost op vrijdag 1 februari 2019

Actie
 
 
 
 
 
 
 
 

Coco Chanel, Dries Van Noten en Louis Vuitton in De Kringwinkel? Je verwacht het niet, en toch. Drie keer per jaar pakt Open Plaats uit met de mode-actie ‘Coco & Co’. Dan vind je twee weken lang exclusieve designermode en betere merkkleding in de rekken. Toch gaat het niet om de merken zelf, maar om de kwaliteit.

Fashionista’s tellen al lang de dagen af tot de volgende ‘Coco & Co’. Want zeg nu zelf: Prada-schoenen of een Armani-broek voor nog geen 20 euro, dat is het passen waard. Komen er dan echt zoveel topmerken binnen in De Kringwinkel? We nemen een kijkje achter de schermen en spreken met Annelies Verhelst, werkbegeleider in de textielsortering.

“Grote kleppers als Armani, Versace, Dolce & Gabbana en Delvaux zijn er altijd op Coco & co. Maar er zijn nog veel meer interessante ontwerpers. En eigenlijk gaat het ons niet om de merken. We kijken naar kwaliteit. In die zin is Coco & co een selectie van de allerbeste stukken.”

Hoe gaan jullie eigenlijk te werk bij het sorteren van textiel?

Annelies: “Tijdens de eerste selectie kijken we naar de kwaliteit. Is het kledingstuk proper, niet versleten of kapot? Kleine mankementjes herstellen we. Wat niet herbruikbaar is, wordt gerecycleerd als grondstof. Dan volgt een tweede, meer grondige keuring."

"We zijn redelijk streng, zodat we het hele jaar door een heel goede kwaliteit kunnen aanbieden. Intussen zijn we ook bezig met sorteren: direct naar de winkel of opsparen voor zomer of winter, of voor carnaval, Valentijn en natuurlijk Coco & Co."

Hoe bepalen jullie of een kledingstuk van topkwaliteit is?

“De stofkwaliteit is een belangrijke. Goedkope merken besparen hierop, waardoor hun kleren snel verslijten. We kijken naar het materiaal: zijde, kasjmier en leder zijn niet voor niets duur als je ze nieuw koopt. En hoe is een stuk in elkaar gezet? Sommige technieken zijn moeilijk en tijdrovend.

Het merk is toch ook belangrijk, neem ik aan?

“Een merk is zeker een aanwijzing, of als er staat ‘made in Italy’ in plaats van Bangladesh. Een merklabeltje in een speciale stof wijst er ook op dat er veel tijd en zorg in het kledingstuk gekropen is. Maar we staren ons niet blind op namen, en trouwens, er komen constant nieuwe merken bij.”

Wat zal er nu bijvoorbeeld in de rekken hangen?

[Onderstaande voorbeelden zijn van 2019, maar de genoemde merken zijn bij bijna alle Coco & Co acties aanwezig.]

“Deze gestreepte pull met V-hals is een favoriet van mij. Hij is van Roos Vandekerckhove, een Gentse ontwerpster. En hier een speelse, modieuze broek met een soort luipaardmotief van Essentiel. De ontwerpster, Inge Onsea, is een echte power lady en past alle modellen ook zelf. Dat is het leuke aan lokale ontwerpers: de korte keten en de persoonlijke betrokkenheid.”

“Veel designermode is tijdloos en klassiek. Deze trui van Filippa K bijvoorbeeld in heel licht roze. Echte Scandinavische eenvoud! Of dit pastelgroene vestje van Xandres, heel stijlvol en chic. Tijdloze modellen zijn natuurlijk interessant aangezien goede kleding ook duurzaam is en lang meegaat.”

Zijn al jullie medewerkers modebewust?

“We vullen elkaar aan en leren constant bij. Er zijn bijvoorbeeld wat oudere vrijwilligers die mij de klassiekers van vroeger leren kennen. Ik ken meer de jonge en lokale ontwerpers. Er zijn ook medewerkers die zonder kennis starten maar door hun interesse nu bijna experts zijn. We delen onze kennis en overleggen vaak.”

Ik ben al helemaal overtuigd, maar ik heb al iets te doen op die zaterdag

Geen probleem, de actie loopt minstens 3 tot vier weken. Het is natuurlijk het slimst om bij de eersten te zijn, dan heb je de meeste keuze. Coco & Co’ doen we drie keer per jaar."

"Tussendoor blijft de kwaliteit van al onze kleding natuurlijk hoog en kan je trouwens altijd nog schatten ontdekken. In de Brugse Poort hebben we nu een Coco & Co-hoekje, zodat er ook tussen de acties door een select aanbod in de kijker staat. Altijd welkom dus!”

Coco & Co in beide Kringwinkels van Open Plaats

De Kringwinkel Open Plaats - Brugse Poort (Gent)

Haspelstraat 49, 9000 Gent 
Open van 10u tot 17u30

De Kringwinkel Open Plaats - Destelbergen
Dendermondesteenweg 531a (naast Oxfam)

  • di-vr: 13u-17u
  • za:    10u-17u

 

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!