De Kringwinkel en Carrefour slaan de handen in elkaar met Circle Wall

Gepost op donderdag 24 maart 2022

Aandacht

Bereikbaarheid Kringwinkel Brugse Poort & Open Plaats

Wegens langdurige en grootschalige werken aan de Phoenixstraat/Bevrijdingslaan/Seghersplein in de Brugse Poort rijden de bussen (lijn 10, 12a en 12b) vanaf maandag 19 februari niet meer tot aan halte Weversstraat en halte Seghersplein. Afstappen kan aan halte Gent Brugsepoort, halte Gent Nieuwewandeling of halte Peerstraat. Van daaraf is het ongeveer 10' lopen tot aan Kringwinkel Open Plaats Brugse Poort of Open Plaats Sint-Jan-Baptiststraat.

Check steeds je traject via de app van De Lijn. 

 
 
 
 
 
 
 
 

Carrefour start samen met De Kringwinkel een Circle Wall op in de vestigingen Oostakker en 
Sint-Denijs-Westrem. Naast de fractie papier, plastic en lampen kunnen klanten er nu ook kleding, klein elektro en boeken doneren. Deze spullen krijgen door de samenwerking met de Kringwinkel 
een tweede leven. Op deze manier bundelen Carrefour en De Kringwinkel de krachten om de afvalberg te verkleinen.

Mission Zero Waste

Carrefour kadert dit initiatief in hun duurzaamheidsbeleid dat uiting krijgt in het programma 'Act for food' waarbij ze acties ondernemen om goede, gezonde voeding democratisch te maken en afval zoveel mogelijk te verminderen en recycleerbaar maken. Voor dit laatste ontwikkelden ze 
het platform Missie Zero Waste. “De strijd tegen afval is een grote zorg bij mensen. Als grote speler in de grootdistributie is Carrefour zich al jaren bewust van haar essentiële rol in dit kader. De Circle Wall kadert binnen de Missie Zero Waste. Het aangaan van een partnerschap met De Kringwinkel versterkt het concept nog.”, zegt Aurélie Gerth, woordvoerster Carrefour.

Maximaal hergebruik van goederen bij de Kringwinkel

Maar niet alleen kledij en elektro krijgen een plekje om te doneren, ook papier, plastiek en lampen kan je binnenbrengen in de Carrefour en deponderen in de Circle Wall. Die spullen gaan echter niet naar de Kringwinkel, maar worden gerecycleerd.

“De Kringwinkel speelt een essentiële rol in de circulaire economie. Onze focus ligt op hergebruik: zoveel mogelijk goederen een tweede leven geven. We willen het de mensen zo makkelijk mogelijk maken om goederen te schenken.” Vertelt Geert Deruyck, woordvoerder van De Kringwinkel. Daarvoor is de samenwerking met Carrefour een schot in de roos. Boodschappen kunnen doen en terwijl spullen die ze niet meer hoeven doneren in de Circle Wall, het bespaart ook tijd. “Natuurlijk is het ook mooi meegenomen dat mensen er aan herinnerd worden als de wall passeren dat je iets wat je niet meer gebruikt niet zomaar moet weggooien maar aan De Kringwinkel kan schenken.” 

Tewerkstelling en hulpverlening

“De samenwerking met De Kringwinkel was heel logisch voor ons,” Legt Gerth uit,”Aangezien wij ook onze bijdrage willen leveren om te evolueren naar een circulaire economie. Door mensen de mogelijkheid te geven om spullen een tweede leven te geven, bieden we hen niet alleen een extra dienst aan, maar helpen we De Kringwinkel ook om meer spullen op te halen.” 

“De inclusiviteit op de werkvloer bij beide partners geeft een extra meerwaarde aan de samenwerking,"

“Er is een grote nood aan deze goederen. Naast de verkoop in onze Kringwinkels organiseren we ook hulpverlening voor mensen die het financieel moeilijk hebben. We werken hiervoor samen met professionele hulpverleners zoals OCMW en CAW. Mensen die het financieel moeilijk hebben, krijgen 30% korting of indien mogelijk gratis noodhulp”, vult Deruyck aan.

“Maar er is meer. Carrefour is een zeer inclusieve werkgever die diversiteit hoog in het vaandel draagt. Het specifieke tewerkstellingsaspect van De Kringwinkel geeft een extra meerwaarde aan deze samenwerking”, zegt Aurélie Gerth.

In de handelspanden van De Kringloopwinkel is die inclusiviteit ook heel sterk aanwezig. “Bij ons werken mensen die geen job vinden omdat ze kortgeschoold zijn, langdurig werkloos zijn, een langdurige ziekte achter de rug hebben of worstelen met een psychosociale problematiek. Dankzij onze specifieke omkadering kunnen ze aan de slag, hun talenten verder ontwikkelen en sommigen van hen vinden uiteindelijk werk bij een reguliere werkgever. Hoe meer hergebruik, hoe meer mensen we aan het werk kunnen zetten. We zijn dan ook blij dat we deze kans krijgen van Carrefour die de Circle Wall bovendien ook ontwierp,” Sluit Geert Deruyck af.

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!