Het zachte geronk van de naaimachine

Gepost op woensdag 20 juni 2018

Portret
 
 
 
 
 
 
 
 

Ik ben Greet en één keer per week verander ik vodden in nieuwe, mooie dingen. Ik werk mee als vrijwilliger aan de make over van De Kringwinkel Open Plaats in de Brugse Poort.

Mijn collega Andrea werkt als verkoopster in de kledingafdeling. In dit filmpje toont ze je wat er al allemaal is vernieuwd.

Het zachte geronk van de naaimachine Open Plaats

De kledingafdeling op de eerste verdieping krijgt als eerste een opknapbeurt. Je hoort er regelmatig het zachte geronk van de naaimachine. Dat is waar je mij en mijn andere collega, de naaiexperte, kan vinden. Samen maken we nieuwe dingen van oud materiaal.

Textiel maakt gezellig

De Kringwinkel in de Brugse Poort staat bekend om zijn gezelligheid en warme sfeer. Na 20 jaar willen we daar nog een ferm schepje bovenop doen. We heten niet voor niets Open Plaats: we willen iedereen een warm welkom heten. Hoe kunnen we de kledingafdeling nog aangenamer maken?

Gezellige zithoekjes met zachte kussens kunnen zorgen voor een prettigere kies- en paservaring. En je zal die kussens binnenkort ook kunnen kopen voor een zacht prijsje. De pashokjes kregen nieuwe gordijnen, gemaakt van oude broeken. Die kussens en gordijnen maken we helemaal zelf. En dat is superleuk om te doen!

Waar komt de stof vandaan?

We gebruiken kledingresten, om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan.  We gebruiken kledij met kleine gebreken die we redden bij het sorteren, op voorwaarde dat deze proper is. (Bij deze nog eens een oproep om uit respect voor de mensen die sorteren geen vuile en vochtige kledij binnen te brengen.)

Dan is er ook de ‘einde reeks-kledij’. Niet alles raakt immers verkocht. Kledingstukken die al wekenlang in de winkel blijven hangen krijgen soms een nieuwe kans in de 1-euro-hoek. Als ze dan nog geen gegadigden vinden, dan kunnen we die recyclen. 

Toen was upcycling heel gewoon

Upcyclen, recyclen het lijkt iets hip, maar in de tijd van mijn moeder was het heel gewoon. De stof van kledij die niet meer werd gedragen, werd gebruikt om er iets anders uit te maken. En als het echt niet meer kon zijn, dan kreeg het nog een derde leven als vod om te kuisen. Met de massaproductie is dit verloren gegaan. Als Kringwinkel blazen we die traditie nieuw leven in, met het oog op een duurzame toekomst.

Laat je inspireren

Door het naaiatelier in de winkel te laten doorgaan willen we de bezoekers inspireren. Dit kan nog verder groeien door patronen aan te bieden of een workshop te organiseren, bijv. tijdens de Dag van De Kringwinkel.

Waar halen we de ideeën?

Ik heb het geluk om te mogen samen werken met een heel fijne collega. Zij heeft al ervaring met andere recycleerprojecten. Ze kan niets weggooien. Ze inspireerde anderen al via workshops en marktjes. Naaien is voor haar niet werken. 

En haar vindingrijkheid inspireert mij. We hebben te veel ideeën om in de weinige tijd te realiseren. We denken dan aan knuffelberen, vlaggenlijnen, tasjes en geldbeugels….

Welke materialen gebruiken we?

Alles komt uit De Kringwinkel Open Plaats. De stoffen waarmee we werken: jeans, T-shirts, dassen, gordijnen, hemden,… Maar ook het gereedschap: scharen, meetlint, draad, de naaimachines,… Deze zijn ooit binnengebracht door jullie.

De voldoening van creëren

Als vrijwilliger ben ik heel blij om mijn steentje (of is het draadje) te kunnen bijdragen aan dit project. Ooit was dit mijn grote droom om op die manier de afvalberg een klein stukje te verkleinen. Maar ook het creëren op zich geeft veel voldoening. Het aangename teamwork is de kers op de taart.

Greet

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!