Een gesprek, dat is goed voor een mens

Gepost op woensdag 27 februari 2019

Portret
 
 
 
 
 
 
 
 

Wim zocht vrijwilligerswerk met veel sociaal contact én een positief doel. Hij woont in Destelbergen en ging daar op zoek. Een hartverwarmend verhaal.

Tot aan mijn pensioen was ik vertegenwoordiger: ik was altijd op de baan en voortdurend in contact met mensen. Ik was bang om vanaf mijn 65ste ineens tussen vier muren te blijven zitten. Ik wou iets te doen hebben en mensen zien.

Ik kende een paar mensen in Destelbergen die vrijwilligerswerk doen in De Kringwinkel daar. Ik vroeg me af: zou dit misschien iets voor mij zijn?

In oktober 2016 ging mijn pensioen in. In november zat ik al bij een infomoment van De Kringwinkel Open Plaats. Ik was wel benieuwd, want ik zocht niet alleen een bezigheid met veel sociaal contact. Ik wil ook iets zinvols doen.

Altijd maar winst moeten maken

Ik heb heel mijn leven gewerkt voor bedrijven die altijd maar meer winst beoogden. Dat zorgt voor een mentaliteit die ik op de duur onbewust zelf had overgenomen. Maar waar gaat die winst naartoe? Niet naar de werkende mensen die het verdienen of nodig hebben. De medewerkers worden alleen maar meer onder druk gezet. Al dat winstbejag stootte mij uiteindelijk tegen de borst.

Als je bedenkt dat er mensen zijn in onze eigen straat die nog geen stoel hebben om op te zitten… Ik wil iets doen dat een positieve impact heeft op onze maatschappij.

Kringwinkels vind ik interessant, ook in de strijd tegen klimaatsverandering. Al onze overconsumptie en de overproductie, dat is een belangrijke vorm van CO2-uitstoot. Waarom moet alles nieuw zijn? Er zijn al zoveel spullen.

Armoedebestrijding

Op het infomoment kwam ik te weten dat Open Plaats niet alleen twee Kringwinkels heeft, maar ook een Sociale Dienst, voor buurtbewoners met financiële problemen. Ik wist dat niet.

De winst van deze twee Kringwinkels gaat voor een groot deel naar die Sociale Dienst, en dus naar armoedebestrijding.  Dat heeft mij overtuigd om voor deze Kringwinkel te kiezen.

Ik ben nu twee jaar vrijwilliger in De Kringwinkel in Destelbergen. Ik werk er elke dinsdagnamiddag.

Waar gaat je euro naartoe?

Het gebeurt soms dat klanten willen onderhandelen over de prijs, zoals op een rommelmarkt. Dan leg ik uit waar hun geld naartoe gaat. Wat één euro of zelfs 10 cent kan betekenen. Een gratis koffie in de Sociale Dienst Open Plaats, bijvoorbeeld.

In de Sociale Dienst geven we voedselpakketten en andere, broodnodige hulp. Maar onderschat ook niet de waarde van een warm onthaal. Een gesprek, menselijk contact, dat is goed voor een mens.

Kleine stapjes

In Destelbergen zijn we nu ook gestart met een samenwerking met vluchtelingen. In mijn team is er  een vrouwelijke vluchtelinge die meewerkt. Zo is er een wederzijdse uitwisseling, contact en een gelegenheid om Nederlands te oefenen. Het zijn kleine stapjes, maar toch. Toen ze vorige week naar huis ging om vijf uur, heeft ze ons zo hartelijk bedankt en omarmd! Dat was echt een tranen-in-de-ogen moment.

Groepsgeest

Of op actiedagen, dan sta ik verbaasd over de andere medewerkers. Er is taart gebakken, er wordt live muziek gespeeld… Je voelt dan echt een groepsgeest onder de vrijwilligers. En ook dat er “meer in ons zit”, dat we een eigen inbreng kunnen hebben om dingen te verbeteren.

Als ik ’s avonds thuiskom, ben ik moe maar voldaan. Ik denk dan: ik ben content van mijn dag. We hebben toch weer een stukje bijgedragen aan een positief doel.

Ook vrijwilliger worden bij Open Plaats? Kom naar een infomoment!
> Wanneer is het volgende infomoment? (scroll naar beneden)

Schrijf in op de nieuwsbrief

Retrodagen, kerstweek, paasdecoratie... Mis de start van onze seizoensacties niet!