Als je altijd voor jezelf moet zorgen, doet het eens deugd om gastvrij onthaald te worden

Gepost op dinsdag 11 december 2018

Portret

We zijn weer open!

Je bent opnieuw hartelijk welkom in De Kringwinkels en Geefpunten van Open Plaats. Ook de Sociale Dienst is weer open.

Onze beste wensen voor 2022!

 
 
 
 
 
 
 
 

Als je voor de eerste keer naar de sociale dienst wordt doorgestuurd, bijv. vanuit het OCMW, dan ben je iemand die een probleem heeft. Het probleem is niet alleen financieel: soms is er een domino-effect van problemen die je leven zeer moeilijk maken en je veel verdriet bezorgen. Je slaapt niet goed omdat je niet weet waar je nu weer terecht zult komen. Je voelt je ongemakkelijk en onzeker. 

En dan staat de poort van de Sociale Dienst open, een “open plaats” : letterlijk en figuurlijk. Zo voelt dit aan. Er is een belletje als je binnenkomt. Dat vind ik tof. Je komt in die lichte, mooie ruimte, die er uitziet als een cafetaria, een tea-room. Je voelt je welkom. Dat is heel belangrijk. De eerste keer dat ik kwam, kreeg ik een kopje koffie aangeboden. Als je altijd voor jezelf moet zorgen doet zoiets eens deugd om gastvrij onthaald te worden.   

En daarna komt het gesprek in de hulpverlening, er valt een druk van je schouders. Zo’n gesprek  is echt heel belangrijk: je wordt kalm en rustig, maar je krijgt toch ook een duwtje in de rug om actie te ondernemen. 

Je bent niet alleen een persoon die gewoon maar voeding komt halen. Die voeding is natuurlijk wel belangrijk: je spaart geld uit dat je aan andere noodzakelijke dingen kan besteden: aan de dokter, of aan de hoge huur, aan schulden. Je verwacht steun via het krijgen van voeding, maar je krijgt onverwachts zoveel meer. De vrijwilligers geven je het gevoel: wij zijn hier, wij zijn er voor jou. 

Ze kunnen je probleem niet van je wegnemen, maar wel het gevoel geven dat je er niet meer alleen voor staat.

Ik ben zo blij als ik bepaalde vrijwilligers zie. Je voelt de sfeer. Iedereen doet dit vrijwilligerswerk anders, in een eigen stijl. Ik zou zeggen: het is bijna een familiegevoel dat ik ervaar. De vrijwilligers zitten met je in. 

Er zijn vrijwilligers die als een moeder voor je zorgen. Een moeder ziet het, als het goed of niet goed met je gaat.  

Er zijn de namiddagen met mensen die samen breien: dat is een “zussengevoel” van gezellig samen zitten en over het leven kunnen spreken, en relativeren, omdat je niet alleen in de miserie zit.  Soms loopt het niet van een leien dakje, het wringt al eens tussen mensen, maar dat is in een familie ook zo. Met humor wordt er zoveel opgelost. 

Ik ervaar ook een zorgzaamheid als ik voeding mag uitkiezen. Sommige vrijwilligers weten dat ik graag yoghurt eet, en dan zoeken ze iets extra voor je uit. Of ze vragen: “Kan ik je nog met iets plezier doen?” Ze doen een beetje extra moeite voor je. 

Zoiets verwacht je niet, maar het doet deugd. Het is dat kleine tikkeltje extra, iets speciaals voor je uitzoeken, die kleine extra moeite.  Ik kan het niet goed beschrijven.       

Intussen ben ik ook vrijwilliger geworden. We proberen goed te zorgen voor de bezoekers, maar ook voor vrijwilligers onder elkaar. Er zijn ook de kleine attenties, de kleine rituelen van zorg tussen de vrijwilligers onderling: een koekje, een chocolaatje tijdens het werk, een koffie, een sms als iemand ziek is of geopereerd werd, spontaan een extra beurt opnemen als iemand niet kan komen, de verdeling van het werk op de momenten van grote drukte in het onthaal of in de voeding. 

Als vrijwilliger weet je ook hoe de bezoekers zijn. Zoveel nationaliteiten, zoveel talen, zoveel flarden van levensgeschiedenissen. Je leert sommige bezoekers goed kennen. Je staat verbaasd over hun veerkracht.  

Wij zijn blij dat we in de Sociale Dienst zoveel kunnen betekenen voor mensen. Het is tof om te beseffen dat deze  werking  gedragen wordt door de persoonlijke inzet van zoveel andere vrijwilligers en medewerkers van de Sociale Dienst en de twee Kringwinkels van Open Plaats. We zijn iedereen dankbaar voor deze positieve samenwerking.

Schenk een gift

De Sociale Dienst Open Plaats vraagt jouw steun. Elke gift, groot of klein, betekent een heel concreet verschil.

In onze eigen buurt leven immers veel mensen in armoede, vaak onzichtbaar. Jij kan mee het verschil maken in hun leven:

  • met € 1 geef je iemand een gratis kopje koffie
  • met € 2 kan iemand een douche nemen
  • met € 5 kan iemand zijn/haar kleren wassen
  • met € 10 schenk je een gezond en evenwichtig voedselpakket
  • met € 30 geef je iemand een gesprek met onze hulpverleners

Stort een bedrag naar keuze op rekeningnummer BE78 8900 1496 2986 met mededeling GIFT.

Alvast bedankt! Je helpt op een heel directe manier mensen die juist op dit moment extra steun nodig hebben.

Meer info over helpen

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wees er op tijd bij als we seizoensartikelen aanbieden! Om de twee maanden sturen we een aankondiging van komende winkelacties en nieuws uit de organisatie.

Communicatie en grafisch ontwerp door communicatiebureau Lavagraphics